top of page

NEWS

Lika Jacobsen: Stage mbo'er in een hbo-omgeving

Lika Jacobsen (18) is tweedejaars studente aan het Laboratoriumonderwijs van het Radius College in Breda. Bij Avans Hogeschool (CoE BBE) loopt zij stage en doet zij onderzoek in het project de Blauwe Keten.

Een mbo’er die zich, begeleid door onderzoekers van het Centre of Expertise Biobased Economy bij Avans in Breda, begeeft in een hbo-omgeving. Vol enthousiasme vertelt ze over haar onderzoek en stage naar het winnen van blauwe kleurstof uit spirulina.

Foto: Lika test in het Laboratorium van Avans Hogeschool diverse proefmodellen.

“Ik doe stabiliteitstesten. We onderzoeken in hoeverre de blauwe kleurstof uit Spirulina gebruikt kan worden om bijvoorbeeld papier of textiel te verven. Dan moet die kleur onder verschillende omstandigheden zoals zonlicht en water wel stabiel blijven. Aan de kleurstof worden dan diverse stabilisatoren toegevoegd. We onderzoeken of deze stoffen mogelijk reageren met omgevingsfactoren in plaats van met Fycocyanobiline (kleurstof) en hierdoor langer hun kleur kunnen behouden. Zo zoeken we de meest betrouwbare verhouding,” zegt Lika.

Blauwe Keten Het doel van de Blauwe Keten is om blauwe kleurstoffen uit natuurlijke producten te halen. Spirulina bevat een blauwe kleurstof. Om het milieu te sparen wordt er steeds meer gekeken of er natuurlijke kleurstoffen in plaats van synthetische kleurstoffen gebruikt kunnen worden. Het onderzoek loopt nog tot eind 2018 en wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende bedrijven en onder andere de universiteiten van Leuven en Gent.

Film over de Blauwe Keten

Het leuke van dit onderzoek vindt ze dat ook het onjuiste of niet verwachte resultaat ook een resultaat is. “Dan is het niet mislukt, maar lever je juist een bijdrage aan het onderzoek.”

Nieuwsgierig

Lika wordt door haar stagebegeleider gezond nieuwsgierig en een stagiaire met een juiste werkhouding genoemd. Lika zelf voelt zich bij het CoE BBE als een vis in het water. De stage sluit volgens haar goed aan op wat ze op het Radius College als basistechnieken heeft geleerd in de eerste anderhalf jaar. Op de vraag wanneer zij haar stage geslaagd vindt: “Ik draag bij aan het vergaren van kennis binnen dit project. Als ik alle data goed verwerk, ben ik daar tevreden over. Mijn mening wordt gerespecteerd en serieus genomen, ook als ik kritische vragen stel aan bijvoorbeeld een hbo-afstudeerder die in hetzelfde project werkt. Daar leer ik veel van.”

Mijn stage is hier bijna afgerond (juli 2018). Als ik klaar ben met mijn studie aan het mbo, wil ik graag doorstuderen aan het hbo. Dan kom ik zeker nog een keer bij Avans terug.”


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page