BLUE MONDAY

Gepubliceerd: 15 februari 2017

Ken je dat? Zo'n dag dat niks meezit?

Het is maandag 23 januari.

Ik heb me verslapen, omdat ik in plaats van de snoozeknop de uitknop hebt ingedrukt. De aanblik in de spiegel biedt weinig vreugde en ik weet ook al niet wat ik moet aantrekken. Ik kijk naar buiten en zie het ijs op mijn autoruit.. Shit, dat wordt krabben. Ook dat nog.

Gehaast smeer ik een boterham en ren de deur uit.

Ik krab mijn ruit, met de ijskrabber die ik vorige week gekregen heb van een collega, en stap in mijn auto op weg naar mijn (nog) nieuwe werk.

Daar aangekomen storm ik onze afdeling op, pak koffie en zet mijn computer aan.

'Gaat het?' vraagt Gert als ik met een verhit hoofd mijn jas uit trek. 'Niet echt, ik ben te laat en ik haat maandagen. Blue Monday, ik heb er echt last van.'

'Haha, geloof jij die onzin?' 'Ehhh, ja?' 'Weet je waar de term Blue Monday eigenlijk vandaan komt?' 'Nee, vertel'

'Je weet toch dat Jos bij Prinsentuin College pas die planten geplant heeft, in die nieuwe kas die wij mede geplaatst hebben, voor dat kleuren onderzoek?'

'De wede?'

'Ja, die! Waar de huidige kleurstoffen nog merendeel synthetisch zijn, werd het vroeger gehaalduit planten. Zoals de Wede.

Die plant levert een gele kleurstof die oplosbaar is in water. Textiel werd in deze gele kleurstof geweekt. Deze kleurstof hecht zich aan het textiel, dat te drogen wordt gehangen. Daarbij komt de gele kleurstof in aanraking met zuurstof uit de lucht, waardoor het verandert in onoplosbaar blauw (indigo).

Vroeger werd het weekproces op zaterdagmiddag ingezet. Men liet het geheel vervolgens tot maandagochtend staan en hing het dan op. Daardoor hadden de wevers 'verplicht' vrij op maandag als de textiel droogde. Vandaar de uitdrukking 'Blue Monday'.

'Dat meen je? Wat grappig, eigenlijk was Blue Monday vroeger dus iets leuks.'

'Leuk en goed voor het milieu. Heb je vanmorgen gekrabd met die krabber die ik je vorige week gegeven heb?'

'Ja, dank, die kwam nu goed van pas.'

'Die krabber…die is gemaakt van aardappelzetmeel….'

Ik verslik me bijna in m'n koffie.